
Buiten zinnen klimt op het podium
We moesten er even op wachten, maar we mogen weer het podium op klimmen. Dat doen we dus gelijk goed, met maar liefst vier podia op één avond! Rising star Ishfarah Esseboom trapt het programma af op het Marieburgplein. Bij Dekker van de Vegt betreedt literaire alleskunner Elfie Tromp het podium en neemt talenten waar wij buitenzinnig trots op zijn mee, Thijs Kersten, Anne Giessen, Melissa Ketelaar en Derk Wijkamp. Marco Martens zal Bibliotheek De Mariënburg omtoveren tot een klein theater met zijn muzikale voorstelling Vera en neemt Yorick de Kruik mee om het programma daar te openen. In het Festivalhuis zet Jesse Laport de boel op stelten met het open podium Tapschrift.
Dat wil je natuurlijk niet missen. Gelukkig hoeft dat ook niet! Jij gaat namelijk een route maken langs alle podia en aan het einde van de avond komt iedereen samen in de bibliotheek voor een stampend optreden van Frino. Wij kunnen niet wachten! Jij wel?
Opening door Ishfarah Esseboom (locatie Marienburgplein)
Ishfarah Esseboom is schrijver van een niet bestaand genre, zoals ze zelf zegt. Ze laat zich inspireren door teksten en muziek in verschillende talen en dialecten. Slingerend over de grenzen tussen songtekst, gedicht en spoken word probeert Ishfarah vooral zich vooral niet te houden aan één taal, stijl of discipline. In de hoop dat het voor haar publiek een nieuw licht schijnt op iets wat ze nog niet zo goed kende.
Tapschrift met Jesse Laport (locatie Festivalhuis)
Tapschrift is hét open podium voor de verbale kunsten in Arnhem, Utrecht, Nijmegen, en Tilburg. Laagdrempelig voor nieuw talent en vertrouwde gezichten. Een literair, non-elitair bacchanaal. In het Festivalhuis neemt Jesse Laport de honneurs waar om jou kennis te laten maken met het talent van de toekomst.
Jesse Laport is gediplomeerd schrijver, dichter, performer, muzikant, acteur, redacteur, copywriter, organisator en presentator. Laport laat lachen en huilen, maar liever nog denken, en zorgt met fijnzinnige humor en scherpzinnige reflecties voor een onvergetelijke indruk.
Wil jij ook op het podium van Tapschrift staan, geef je dan op via instagram
Marco Martens speelt Vera + Yorick de Kruik (locatie Bibliotheek De Mariënburg)
Al bijna twintig jaar zijn Marco Martens en Royal with Cheese afzonderlijk van elkaar productieve leveranciers van tegendraadse hiphop. In 2013 sloegen ze de handen voor het eerst ineen en maakten ze samen het album ‘Tweede Viool / Derde Bedrijf’. Onlangs verscheen hun nieuwe LP ‘Vera’. Hoewel de basis bestaat uit beats en (verhalende) raps, neigt hun geluid bij vlagen naar kleinkunst. En waar de tunes soms verdomd dansbaar zijn is de missie van Marco Martens en Royal with Cheese duidelijk: teksten boven turnups; gelaagdheid boven bombast. Zoals Hiphop In Je Smoel in 2013 al schreef: Marco Martens en Royal with Cheese zijn ‘kunstenaars binnen de hiphopscene’. De wereld ermee veroveren hoeven ze niet, ze zijn al blij als ze ‘m een stukje in hun liedjes kunnen vatten.
Marco Martens beweegt tussen de regels van kleinkunst, rap en poëzie. Grote thema’s vangt hij in kleine portretjes van het alledaagse, persoonlijk en toegankelijk. Marco maakt voorstellingen, speelt liedjes, improviseert, draagt voor en koestert bovenal een ongezonde liefde voor slechte woordgrappen.
Yorick de Kruik had op 12 jarige leeftijd een vriendin, volgens hem kwam dat door zijn zoetsappige liefdesbrieven. Maar er miste wat. Later realiseerde hij zich dat die brieven wel een beetje stoffig waren. Hij begon met hiphop te experimenteren. Maar er miste wat. Tot hij op een dag ‘Optische Mist’ schreef. Het was de eerste keer dat hij hiphop en proza mengde. Vele nummers volgden, maar het was pas met ‘Mïchael’ dat hij eindelijk met zijn werk naar buiten trad.
Elfie Tromp presenteert buitenzinnig talent (locatie Dekker van de Vegt)
Als er iemand een literaire alleskunner is dan is het Elfie Tromp wel. Ze is schrijver, performer en presentator. CPNB kroonde haar zomerdichter van 2020. Vanaf september speelt zij haar muzikale solovoorstelling NIET VANDAAG SATAN (maar wel vanavond). Underdog, haar tweede roman, is genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en Diorapthe. Ze is druktemaker voor De Nieuws BV en regelmatig presentator voor radioprogramma VPRO Nooit Meer Slapen.Op Instagram presenteert zij elke week Dichter in Drag; waar poëzie en glitters, dichters en drags elkaar ontmoeten in een half uur durende voordracht en schminkshow. Need we say more?
Omdat ze zo ontzettend veel kan hebben we Elfie gevraagd om onze talenten een masterclass te geven. Thijs Kersten, Anne Giessen, Melissa Ketelaar en Derk Wijkamp laten bij Dekker van de Vegt zien wat ze kunnen. Maar natuurlijk mag een optreden van Elfie zelf ook niet ontbreken.
Thijs Kersten (2002) is schrijver en spoken word kunstenaar. Hij mixt verschillende schrijfstijlen door elkaar om nieuwe combinaties op te zoeken. Eerder gaf hij in eigen beheer zijn eerste roman uit en trad hij op bij verschillende festivals, zoals buiten zinnen en de Poëzieweek Nijmegen. Sinds 2021 is hij dorpsdichter van de gemeente Heumen en gebruikt hij zijn teksten om de inwoners te verbinden.
Anne Giesen (1998) heeft Algemene Cultuurwetenschappen gestudeerd aan de RU. Ze houdt van (bijna) iedere vorm van kunst, maar literatuur blijft haar grote liefde. In 2018 won Anne de schrijfwedstrijd Write Now! en ze is redacteur bij het online literaire magazine Hard//Hoofd. Verder kan ze als geen ander verdwalen en is ze de trotse bezitter van een piepklein handschrift en eenentwintig goedgevulde notitieboekjes.
Melissa Ketelaar is geboren in Assen. In 2015 verruilde ze een klein Drents dorpje voor Nijmegen om te studeren. Ze trad in Drenthe en Groningen regelmatig op met gedichten, die gingen over thema’s waaronder familie, dieren en kwetsbaarheid. Ze is gepubliceerd in o.a. Op Ruwe Planken en ze was campusdichter van de Radboud Universiteit 2019-2020.
Derk Wijkamp won afgelopen jaar de publieksprijs tijdens de verkiezing voor de nieuwe Campusdichter. Corona strooide natuurlijk een beetje roet in het eten, maar vanavond staat hij op ons podium.
Frino (locatie Bibliotheek De Mariënburg)
Na maanden alles online, wandelen als enig vermaak en simpelweg gewoon saaie tijden is het eindelijk zover om wild dansend je anderhalve meter te bewaken. En moet wie kan dat beter als met Frino!
‘Als dit nog poëzie is, blijf ik voortaan lekker thuis.’
– Ons mam, over optreden verzorgingstehuis ‘De vroege vogels’.
Brabohopduo Frino sleurt je mee op vuilniswagensafari door de straten van Eindhoven. Langs zwervers die met Jackie Chan knokken, gasten die rondhangen in een grindtegeltuin en kreupele oud-PSV’ers zonder middelvingers.
Frino lult, spit, kitst in de taal van deze paradijsvogels om een wereld weer te geven die maar weinig mensen te zien krijgen.
‘Frino is een proefles kickboksen voor millennials.’
– Fan, over single ‘Niemand Kent Meer Kung Fu’.
Frino bestaat uit twee kale koppen in trainingsbroeken: bruiloftmuzikant Ruben den Brok en vuilnisman Koen Frijns. Deze tour de Frino beukt je met bakken beats, rolpersende tunes en Fiat Punto bass zo naar de Fit For Free.
Nou ja, dat dus. Frino!
Gerelateerde artikelen

Buiten zinnen presenteert: buiten zine •
Buiten zinnen presenteert: buiten zine

Buiten zinnen pubquiz •
buiten zinnen pubquiz

Buiten zinnen kletst bij met…Ishfarah Esseboom •
buiten zinnen kletst bij met Ishfarah Esseboom