Over ons

Buiten zinnen is een initiatief van de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid, Mensen Zeggen Dingen en Wintertuin | De Nieuwe Oost. In 2017 zag de eerste editie van buiten zinnen het levenslicht. Tijdens dit jaarlijkse literaire festival komen jongeren en jongvolwassenen in aanraking met literatuur in al haar facetten. We brengen hen in contact met nieuwe, jonge en hippe auteurs.

Inmiddels is er naast het festival ook een talentontwikkelingstraject gestart waar we zowel off- als online talent mee willen stimuleren, ondersteunen en een podium willen bieden. Want wij geloven dat iedereen kan schrijven. Er zijn workshops, onder de noemer buiten zinnen klimt in de pen, door auteurs die erg aanspreken bij de doelgroep en als inspiratiebron kunnen dienen. Er worden online tutorials gemaakt, buiten zinnen vertelt en jong talent krijgt de kans om te laten zien wat ze kunnen, buiten zinnen presenteert.

Nu is er het buiten zinnen educatieproject voor ROC-studenten. Tijdens dit project combineren wij het lezen van The Hate U Give van Angie Thomas met het kijken naar de boekverfilming. Daarna gaan de studenten in gesprek over vooroordelen en uiteindelijk gaan ze, onder leiding van dichters, spoken word artiesten en rappers schrijven over hun eigen vooroordelen. Zo combineren we burgerschap met creative writing en leesbevordering.

Waarom wij dit doen? Omdat wij geloven in de kracht van plezier in taal!