Wat wij doen

Op initiatief van bibliotheek De Mariënburg en in samenwerking met Mensen Zeggen Dingen en De Nieuwe Oost | Wintertuin, is in 2017 buiten zinnen ontstaan. Het begon als een jaarlijks terugkerend festival in de bibliotheek waar jongeren en jongvolwassenen in contact kwamen met literatuur in al haar facetten.  De eerste edities leerden ons dat de behoeften van het publiek lag bij de eigen ontwikkeling en verbinding met soortgenoten; de populariteit van de workshops en het open podium vielen op, en ook het hoofdpodium waar grote namen geprogrammeerd waren kon het daar niet (altijd) tegen afleggen. Daarop inspelend is buiten zinnen vanaf 2019 uitgegroeid tot een jongerenplatform en ontwikkelingstraject, met meer nadruk op workshops en het creëren van een podium voor jong talent.

Met het jongerenplatform buiten zinnen willen wij het plezier in taal onder jongeren (t/m 25 jaar) vergroten, en ze op een laagdrempelige manier samenbrengen om hun verhalen en de interesse in taal met elkaar te delen. De liefde voor taal als verbindende factor.

Om een goede aansluiting te hebben bij de doelgroep werken we met een jongerenredactie en een social media team. Dat gebeurt op vrijwillige basis. De jongerenredactie denkt mee over de inhoud en vorm van de programmering, en schuiven aan bij brainstorms over mogelijke gasten. Het social media team verzorgt de content op Facebook en Instagram. Wil jij je bij een van de teams aansluiten? Laat het ons weten door te mailen naar info@buitenzinnenonline.nl

Waarom wij dit doen? Omdat wij geloven in de kracht van plezier in taal!

buiten zinnen festival

Wie beweert dat jongeren niets om taal geven, heeft het mis! Tijdens het buiten zinnen festival komen de mooiste verhalen langs en kun je jezelf op het schrijverspad begeven. Eén keer per jaar kun je je onderdompelen in literaire inspiratie. Laat je inspireren door zowel gevestigde namen als opkomend talent tijdens een heel divers programma dat ieder jaar weer anders is.

Buiten zinnen doet het net even anders

Dit jaar doet we het net even anders! Het buiten zinnen festival, hét festival voor en door jongeren t/m 25 jaar, vindt niet plaats in één weekend, maar van 25 april t/m 30 mei. Met o.a. workshops, gezamenlijke schrijfsessies, interviews, open podium en een grote taalquiz! We maken onverwachte combinaties, draaien rollen om, leren van andere vormen van verhalen vertellen en laten zien wat taal allemaal kan zijn. Want taal is voor iedereen net even anders. Op 25 april gaan we van start met door Luan Buleshkaj op Instagram het hemd van het lijf te vragen. Daarna klimt buiten zinnen online in de pen met een workshop Queer Poetry door Naomi Grant (Veldwijk) of een kroegcollege over de taal van memes door Lisa Weeda. Volg ons op social media voor de laatste updates en om je aan te melden!

Wil je ons festival of evenementen bijwonen? Zie hier de laatste evenementen.

ga naar agenda

Talentontwikkeling

Jongeren schrijven meer dan ooit! Daarom bieden wij met ‘buiten zinnen klimt in de pen’ workshops aan voor jongeren t/m 25 jaar. Deze workshops worden gegeven door  jonge en aansprekende docenten. Iedere keer komt er weer een ander onderwerp of stijl aan bod. Soms kun je live mee doen en andere keren plaatsen wij tips online!

En wat nog meer?

Niet iedereen die met ons mee doet hoeft de ambitie te hebben om door te breken als schrijver of artiest. Plezier hebben in schrijven is al een ontzettend goede reden. Sommige deelnemers hebben dat wel en barsten ook van het talent. Een aantal van hen bieden we de kans om zich aan de wereld te presenteren  door een filmpje vanuit ‘buiten zinnen presenteert’. Kijk maar eens hoe goed deze talenten zijn.

Wil je ook een workshop bij ons volgen?

ga naar de agenda

Educatie

Vooroordelen: we hebben ze allemaal. Maar hoe gaan we hiermee om? In dit project worden studenten aan het denken gezet over vooroordelen. Ze leren hun ervaringen en gevoelens op papier zetten aan de hand van het boek en de verfilming van The Hate U Give van Angie Thomas.

Hoe ziet dat eruit?

Allereerst maken de studenten  kennis met het boek en de verfilming van The Hate U Give van Angie Thomas. Dit heftige verhaal over ongelijkheid maakt veel los. Na het zien van de film volgen de leerlingen online workshops  van spoken word-artiesten. Ze worden aan het denken gezet over vooroordelen en leren hun eigen gevoelens en ervaringen op papier zetten tijdens een workshop rap, poëzie, korte verhalen of spoken word. Deze vaak indrukwekkende teksten worden geüpload op een digitaal open podium en klassikaal besproken.

Dit project combineert burgerschap met lezen en creative writing. We pakken laaggeletterdheid en leesweerstand aan door uit te gaan van de betrokkenheid en het talent van de studenten. Want iedereen kan schrijven!

Benieuwd naar ons educatieproject?

Ga naar onze educatieve platform

Op de hoogte blijven van buiten zinnen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons op social media.

Volg ons